Német nyelvvizsga-felkészítés

Minden nyelvtanuló számára speciális, egyénre szabott felkészítést biztosítok közép- és felsőfokú német általános és szaknyelvi nyelvvizsgákra.

Az első lépés mindig a nyelvtanuló német tudásszintjének írásbeli és szóbeli felmérése az első órán, majd a tesztek kiértékelése. Ezután a nyelvtanuló egyéni szintjéhez és az elérni kívánt céljához mérten tervezem meg a német nyelv oktatását, alakítom ki a tananyagot és választom ki az ehhez leginkább megfelelő német nyelvkönyvet.

 


Egyéni online német nyelvvizsgára felkészítő órák német nyelvből!
Jelentkezz MOST!

 

 


 

A német órák jellege

–      komplex felkészítés: „az ideális eset”: írásbeli + szóbeli vizsgára

–   német írásbeli vizsgára:

–  nyelvtan, az egyes szabályok gyakoroltatását célzó feladatok megoldása

–  olvasott szöveg értésének fejlesztése, feladatok megoldása

–  íráskészség, fogalmazási készség fejlesztése, levélírás formai követelményeinek elsajátítása, ismerkedés a sajtóval (újságcikkek olvasása – haladóknak)

–   német szóbeli vizsgára:

–  társalgás, szituációk megoldása, nyelvvizsga-témákról beszélgetés, asszociációs képesség fejlesztése

–  hallás utáni szövegértés gyakorlása

–    beszédcentrikus német órák: lehetőség van arra, hogy csak beszédcentrikus órákat vegyél

–   írásbeli készségfejlesztő órák: kérheted, hogy csak az írásbeli készségedet fejlesszük

–   nyelvtan-centrikus órák: a német nyelvtani szabályok kapnak hangsúlyt, feladatokkal, példákkal, sok házi feladattal

Német tanárként úgy vélem, a nyelvtan megtanulása nagyon fontos, hiszen ez a szóbeli és az írásbeli kommunikáció alapja. A német nyelvtani szabályok megértésének érdekében sok feladatot oldunk meg az órákon, hogy gyakorold az elsajátított tananyagot.

Az órák gyakorisága

Mindig előzetes egyeztetés alapján történik annak meghatározása, hogy mikor és milyen gyakorisággal tartjuk a német órákat.

Te is meghatározhatod az órák intenzitását, de a siker elérése érdekében ezt minden esetben össze kell hangolni a céljaiddal.

Az egyéni felkészítés mellett lehetőséged van páros nyelvtanulásra is.

Milyen nyelvkönyveket használunk?

A német órákon annak megfelelően választom ki nyelvkönyveket, hogy milyen a német nyelvtudásod aktuális szintje és mik az elérni kívánt céljaid.

Ha egy bizonyos tudásszint megszerzése a cél, akkor lassabb felkészülésről van szó. Ebben az esetben a legkorszerűbb, kompetencialapú német tankönyvekkel és munkafüzetekkel dolgozom.

Ha intenzív felkészítésre van szükséged, akkor többfajta könyvből bizonyos részeket használok, ami a lehető leggyorsabban vezet el az általad kitűzött célhoz.

Ha bizonyos típusú nyelvvizsgára akarsz felkészülni, akkor a speciálisan arra a nyelvvizsgára előkészítő könyvekből, nyelvtankönyvekből dolgozom.

Német szaknyelvi vizsgára felkészítés

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a német szaknyelvi vizsga letétele előfeltételezi az általános nyelvvizsga követelményeinek ismeretét. Beleértve a német nyelvtani ismereteket, az általános nyelvvizsga-témakörök ismeretét, szókincsét. Amennyiben ez nem áll fenn, sokkal alaposabb felkészítésre lesz szükség, ami természetesen nagyobb energiaráfordítást és hosszabb időt vesz igénybe a nyelvtanuló és a német tanár részéről is. Csak ezután kezdhetjük meg a célzott felkészülést az adott német szaknyelvi vizsgára. Minden nyelvvizsgarendszer esetében azok saját tankönyveivel dolgozom, mely megkönnyíti a tanulást, gyakoroltatja a típusfeladatokat, hiszen ezek ismeretében sok időt spórolhat a vizsgázó a vizsgán.

A német szaknyelvi vizsga nemcsak a nyelvtan, az alap-, a szakszókincs, valamint az egyes témakörök ismeretét, szakmai tudást feltételez, hanem az általános tájékozottság is fontos. A német nyelvvizsga előtt érdemes magyar és német nyelven napilapokat olvasni, hazai és világhíradót nézni, különösen fontos ez a gazdasági és a nemzetközi kapcsolatok szaknyelvi vizsgákra készülők számára.

A német üzleti levelezés szabályait, az irodai kommunikáció nyelvét is elsajátíthatod az óráimon. Ez nemcsak a szaknyelvi vizsgákhoz jelent segítséget, hanem később a munkahelyen is hasznos, gyakorlatban használható nyelvtudást jelent a számodra, mely segítségével gyorsan, gördülékenyen tudod megoldani a feladatokat, fenntartani a vállalat partnereivel a kapcsolatot.