Hogyan készülj az állásbörzére?

Hogyan készülj fel az állásbörzére?

 

 1. Mindig alaposan fontold meg, mi a célod, milyen állást szeretnél.

Nemcsak az ún. hard skillek, azaz a szakmai tudás, az idegennyelv-tudás, az informatikai ismeretek és a szakmai tapasztalat játszik szerepet abban, hogy megfogalmazd magadban, milyen állást szeretnél kapni.

Fontos a személyiségtől függő ún. soft skillek figyelembevétele is, hiszen ezek határozzák

Fotó forrása: Műegyetemi Állásbörze Facebook oldala

meg azt, hogy mennyire leszel sikeres. A soft skillek fejleszthetők, ide tartoznak a szociális és kommunikációs képességek. Ezek határozzák meg, hogy be tudsz-e illeszkedni az új közösségbe a munkahelyen. Az egyik legfontosabb, hogy milyen a kommunikációs és kapcsolatteremtő képességed. De sokat számít, hogyan tudod megoldani a felmerülő problémákat, képes vagy-e az önállóság mellett csapatmunka keretében együttműködni másokkal. A konfliktuskezelési képesség nemcsak a beilleszkedés, hanem a munkahely megtartása szempontjából is kulcskérdés. A puha faktorok közé tartozik a tárgyalókészség, a rugalmasság, a kreatív gondolkodás és a proaktivitás is.

Ha megnézünk egy álláshirdetést, ezeket a képességeket fogjuk megtalálni az elvárások között.

Nagyfokú önismeretre van szükség ahhoz, hogy fel tudd mérni, melyek azok a pozíciók, amelyekben kihozhatod magadból a legjobbat, és melyek azok, amelyekben kevésbé tudsz jó teljesítményt nyújtani. Tudatában kell lenned annak, hogy mik az erősségeid és a gyengeségeid. Természetes, hogy mindenkinek vannak gyengeségei, ettől nem kell megijedni. A gyengeség ugyanis nem hátrány, hanem lehetőség arra, hogy fejlődj, hiszen dolgozhatsz azért, hogy egyre jobb és jobb legyél. Ezek ugyanis olyan készségeket, tulajdonságokat jelentenek, amelyeket fejleszteni szeretnél a jövőben. Természetesen nem biztos, hogy a fent említett készségek egy frissdiplomás pályakezdő esetében már mind tökélyre fejlesztett szinten állnak, de ezeket lehet fejleszteni. A munka világában eltöltött első néhány év alatt rengeteget fogsz tanulni, fejlődni ezen a téren, és sok munkahelyen lehetőséget adnak, sőt el is várják a munkavállalótól, hogy ezeket a készségeket fejlesztő tréningeken részt vegyenek.

Érdemes végiggondolnod azt is, hogy az általad választott terület vagy pozíció milyen hátrányokkal, lemondásokkal vagy kockázatokkal jár, és ezeket hajlandó vagy képes vagy-e vállalni.

 1. Nézd át az állásbörzén részt vevő cégek listáját, és szűrd ki közülük azokat, amelyek az elképzeléseidnek megfelelő állásajánlatot kínálnak.

Fotó forrása: Műegyetemi Állásbörze Facebook oldala

Olvasd el a rendezvényen részt vevő cégek bemutatkozó összefoglalóit, majd nézz utána a cégeknek az interneten is. Tájékozódj, mi a profiljuk, milyen vállalati filozófiát vallanak. Nézd meg, milyen nyitott pozíciókat kínálnak.

 1. Készíts egy listát, amelyre azoknak a cégeknek a nevét írod fel, ahol szívesen dolgoznál.

Ehhez természetesen az kell, hogy a lehető legtöbb csatornán nézz utána a cégnek: céges honlap, a cég Facebook és Instagram oldala, hírportálok, LinkedIn, fórumok, blogok, ismerőseid stb.

 1. Készíts egy listát azokról az állásajánlatokról, amelyek megtetszettek.

A meghirdetett pozíciók esetében mérlegelni kell, hogy a leendő munkáltató mit vár el a munkakör betöltéséhez, és annak mennyiben tudsz megfelelni.

E mellett azonban érdemes megnézni azt is, mit kínál a vállalat az új munkavállalónak, és tudni kell olvasni a sorok között, hiszen ahogy az ingatlanpiacon, itt is ismerni kell a kódfejtés titkát.

 1. Írd össze a kérdéseidet, amiket szeretnél feltenni az adott pozícióval, munkakörrel kapcsolatban.

Fotó forrása: Műegyetemi Állásbörze Facebook oldala

Mivel az állásbörzén személyesen beszélhetsz a cég képviselőivel, érdemes megragadni az alkalmat, hogy megtudakolj tőlük mindent, amire kíváncsi vagy. Persze itt is be kell tartani az alapvető üzleti etikettet. Tabu témának számít a javadalmazás, és ezt nagyon komolyan is veszik. A cégek HR-esei ezt a témát ugyanis inkább az interjúztatás utolsó körében érintik. Addig ki kell bírni.

 1. Írd meg a komplett álláspályázataidat a kiszemelt pozíciókra.

Ne csak önéletrajzot készíts, hanem írj motivációs levelet is. Nem győzöm eleget hangsúlyozni az ügyfeleimnek, hogy az álláspályázatot mindig az adott cég adott munkaköréhez igazítsd, „szabd személyre”. Ezen nem szabad időt spórolni.

Magyar és idegen nyelven is írd meg a pályázatodat, és érdemes lehet ezeket egy másik személlyel is átnézetni.

Ügyelj arra, hogy a neved, a telefonszámod és az e-mail címed megadásánál nem gépeltél-e el valamit, ez nagy öngól lenne. Mindig olvasd át többször is a pályázatokat, hogy ne maradjon benne helyesírási vagy stilisztikai hiba, hiszen a stílus maga az ember.

 1. Tanuld meg az életrajzodat és a megpályázni kívánt pozíciók nevét.

Nincs annál kellemetlenebb, amikor nem tudjuk, mit is írtunk pontosan a CV-be, vagy összekeverjük a cégeket és a pozíciókat.

 1. Ha van lehetőség, akkor az állásbörze oldalán regisztrálhatsz, és feltöltheted az adatbázisba a pályázataidat, így azokból szükség esetén a rendezvény helyszínén nyomtathatsz is.

Fotó forrása: http://frissdiplomas.hu/munkaado/referenciak/8

A HVG Állásbörzén például a tudományterületnek megfelelő színű és tartalmi összeállítással rendelkező mappát kapsz, amelynek a hátoldalán vonalkódos matrica van. A cégek ezt szkennelik be a standjuknál, és így regisztrálnak téged az adatbázisukba. A mappák pedig szakterületenként eltérő színűek, így már messziről kiszúrhatnak a cégek képviselői a tömegben. Zseniális találmány! De csak akkor működik igazán hatékonyan, ha profi életrajzot és motivációs levelet töltesz fel.

 1. Vidd magaddal a CV-det.

Vidd magaddal az állásbörzére a magyar és idegen nyelvű önéletrajzodat és motivációs leveledet nyomtatott és elektronikus formában is.

 1. Megfelelő öltözékben jelenj meg, és legyél magabiztos.

Ügyelj tehát az ízléses és ápolt, üzleties megjelenésre, mert lehetséges, hogy a börzén épp a későbbi állásinterjút vezető HR szakemberrel vagy a leendő közvetlen kollégáddal találkozol.

A magabiztosság, az egészséges önbizalom pedig nagyon fontos. Jó benyomást kelt, ha valaki tisztában van a saját értékeivel, és tudja, miben jó igazán.

 1. Készíts 1 perces bemutatkozást.

Fotó forrása: http://szeged.hu/kepriport/1485-allasborze-a-tik-ben.html

Az állásbörzéken általában nagy az érdeklődés, ezért kevés idő jut arra, hogy egy-egy standnál részletekbe menően bemutatkozz, és valljuk be, az állásbörzéknek nem is ez a célja. Szedd össze a legfontosabb gondolataidat magadról, hogy 1 percben be tudj mutatkozni. Ez egyáltalán nem könnyű feladat, ezért tréningezned kell magad.

Itt a kötelező check-list, hogy mi az, amire feltétlen térj ki a te „egypercesedben”:

 1. Mi a neved?
 2. Milyen állások érdekelnek? (Milyen szakterületen szeretnél elhelyezkedni, milyen feladatokat végeznél szívesen, milyen munkakört szeretnél megpályázni? Gyakornoki vagy főállás, részmunkaidős munka érdekel-e?)
 3. Milyen releváns szakmai tapasztalattal rendelkezel?
 4. Milyen végzettséged van? Ha még nem végeztél, milyen szakon tanulsz?
 5. Miért ilyen állást keresel? Miért ennél a cégnél szeretnél elhelyezkedni?
 6. Miért téged vegyenek fel? Miért tartod alkalmasnak magad a pozícióra? Milyen előnyökkel jár a cégnek, ha téged alkalmaz?
 1. Utógondozás

Az állásbörzét követően vezess magadnak egy listát, akár elektronikus formában arról, hogy hol regisztráltál, milyen cégeknél adtad le az életrajzodat. Ha egy cégnél több állásra is pályáztál, akkor minden pozíciót tüntess fel a listádon. Így mindig tudni fogod, honnan várhatod a céges visszajelzéseket, interjúra hívó e-maileket. És persze a legfontosabb: a lista mindig legyen kéznél, hogy ha hívnak, azonnal bele tudj nézni.

 1. Vedd fel a telefont, ha csörög.

Persze mondanom sem kell, hogy 8.00-17.00 között mindig vedd fel a telefont akkor is, ha magán telefonszámról vagy rejtett számról hívnak. Hiszen a HR szakemberek szinte mindig rejtett telefonszámról indítják az első hívást. Nehogy ezért maradj le a jó állásról! Lehet, hogy most úgy gondolod, ez magától értetődő, de hidd el, nem az. Több ügyfelem csúszott le álláslehetőségről emiatt, hiszen vissza sem tudod hívni az adott számot, mert a telefonod nem jelzi ki azt.

Így az állásra jelentkezést követő 2-4 hétben bizony elérhetőnek kell lenni, mert az állásinterjú időpontját az esetek túlnyomó többségében telefonon egyeztetik a HR-esek a jelöltekkel.