Fontos előzetes információk:

 • Novembertől változott a ECL C1 nyelvvizsga! (Oldalunkon már az új feladatok vannak fenn!)

Az írásbeli vizsga

 1.    Írásbeli kommunikáció (max. 25 pont szerezhető)

Ez a feladat a szövegprodukciót, az íráskészséget vizsgálja. Írásbeli instrukciók alapján kell egy baráti, hivatalos levelet és egy fogalmazást, blogbejegyzést, olvasói levelet, e-mailt, reklám-spotot írni a megadott témában. Tehát 2 szöveget kell megírni. C1 szinten a terjedelmet kb. 300 szóban határozzák meg. Pontozzák a nyelvhelyességet, mely a nyelvtani ismereteket jelenti, az írásbeliséget, azaz a helyesírást és a szövegtagolást, a szókincset, a stílust és a kommunikatív hatékonyságot. A feladatra kb. 90 perc áll rendelkezésre, megoldásához szótár nem használható.

2.    Olvasott szöveg értése (max. 25 pont szerezhető)

Két vagy esetleg több különböző típusú szöveget kell elolvasni és a hozzá kapcsolódó kérdésekre válaszolni. Többféle típusú feladat fordulhat elő. Az egyik típusú feladat az, amelyben állítások szerepelnek a szöveg tartalmával kapcsolatban, és az állításokról azt kell eldönteni, hogy igazak vagy hamisak, esetleg nem találhatóak meg a szövegben. Lehet olyan típusú feladat, amelyben egy-egy szöveghez vagy annak egy részéhez illő címet, szlogent kell találni, amely a legjobban kifejezi az olvasott szöveg tartalmát. Itt lehetnek hasonló témájú szövegek, amely nehézzé teszi a választást a lehetséges válaszok között. A harmadik feladattípus a hiányos szöveg, az ún. Lückentext. Ebben a feladatban kifejezések, mondatrészek vannak kihagyva a szövegből. A lehetséges kiegészítések közül a listából azt kell kiválasztani, amelyik a leginkább oda illik. A feladatra 45 perc áll rendelkezésre, a megoldásához szótár nem használható.

A szóbeli vizsga

 1. Szóbeli beszélgetés (max. 25 pont szerezhető)

A szóbeli beszélgetésre kettesével hívják be a vizsgázókat. A vizsga alapvetően 3 részből áll:

1.1.   Bemutatkozó beszélgetés: Ez tulajdonképpen bemelegítő feladat, hogy a vizsgázó oldottabb, és ezzel a vizsgaszituáció szempontjából ideálisabb állapotba kerüljön. Ezt a beszélgetést nem pontozza a bizottság.

1.2.   Irányított beszélgetés: A vizsgáztató választ témát, kérdéseket tesz fel, amik alapján a két vizsgázó fog egymással beszélgetni a megadott témakörről.

1.3.   Önálló témakifejtés kép alapján: A vizsgáztató képanyagot ad a két vizsgázónak. A képről önállóan kell beszélni, a vizsgáztató csak akkor kérdez, ha szükségét látja annak, hogy kérdéseivel segítse a vizsgázókat.

A szóbeli vizsgarészen a bizottság a nyelvhelyességet, a szóbeli kommunikációs készségeket, a szókincset, a stílust és a feladatmegoldó készséget (kommunikatív hatékonyságot) pontozza.

 2. Hallott szöveg értése (max. 25 pont szerezhető)

Ez a labor feladat, melynek során 2 szöveget kell kétszer meghallgatni és válaszolni a hozzá kapcsolódó kérdésekre a feladatlapon. Felsőfokon ezek a kérdések lehetnek olyanok, melyek a szöveggel kapcsolatosan feltett kérdések valóságtartalmára kérdeznek rá. Azaz azt kell eldönteni, hogy az állítások igazak, hamisak vagy nem voltak benne a szövegben. De lehet olyan feladat is, amelyben a szöveg tartalmával kapcsolatban tesznek fel kérdéseket, természetesen német nyelven és németül kell rá válaszolni röviden. Ez esetben fontos, hogy minden kulcsszó benne legyen a válaszban, amely az elvárt információt tartalmazza, mert csak akkor adható rá megfelelő pontszám. A feladatra kb. 35-40 perc áll rendelkezésre, megoldásához szótár nem használható.

Az egyes vizsgarészekről, feladatokról további információkat, az értékelési szempontokat összefoglaló táblázatokat megtekintheted az ECL weboldalán, ahonnan a fenti információk is származnak.

Szóbeli témakörök

Pdf-ben letölthető témakörök:

PDF fájl letöltése


Nem találtál még NÉMET nyelvtanárt a felkészüléshez?

Szívesen segítek neked a felkészülésben online nyelvóra keretében (Skype, Teams, Zoom, Google Meet stb.).

Sokan irtóznak még az online nyelvtanulástól, de azért számos előnye van:

* Kényelmes – Csak leülsz a számítógéped elé, és kezdődhet is az óra. *
* Rugalmas – Hiszen akár az esti órákban vagy szombat délelőtt is vehetsz órákat. *
* Digitális órai jegyzet – Az órai jegyzetet az óra után e-mailben megkapod! *

Töltsd ki az alábbi jelentkezési lapot, és egyeztessünk időpontot!

Bemutatkozás | Kell-e félnem a Skype-os nyelvórától?


JELENTKEZÉS ONLINE NÉMET NYELVÓRÁRA

  INGYENES az óramegbeszélés!

  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező)

  Telefonszám (kötelező)

  Mire szeretnél felkészülni?* (Válassz a legördülő listából!)

  Hány órát szeretnél venni hetente?*

  Miért szeretnél németül tanulni?*

  Hogy találtál ránk?

  Megjegyzés a jelentkezéshez:

  A jelentkezés elküldéséhez kattints a "Küldés" gombra!