Mikor érdemes állásbörzére menni?

Mikor érdemes állásbörzére menni?

 

A válasz röviden: igen, 1. minél előbb, 2. minél többször, 3. minél több városban.

Sok ügyfelem kérdezi, hogy érdemes-e egyáltalán elmenni egy állásbörzére. Nos, meggyőződésem, hogy igen. Az állásbörze tájékozódási lehetőség, amit vétek kihagyni. Minden évben kétszer szerveznek börzét, ősszel és tavasszal, az egyetemi félévek rendjéhez igazítva. Ma már nemcsak Budapesten a nagy állásbörzéken, mint amilyen a HVG Állásbörze (2017. október 4-5.) vagy a Műegyetemi Állásbörze (2017. október 11-12.), vehettek részt, hanem a vidéki nagyvárosokban, például az SZTE Karrier Iroda által szervezett SZTE Állásbörzére (2017. október 11.) is ellátogathattok.

Állásbörze Szegeden, kép forrása: https://www.u-szeged.hu

Egy ilyen rendezvényen a kiállító cégek képviselőivel személyesen is lehet beszélni, és akár jövendőbeli kollégáidat is megismerheted. Teljesen más oldalról mutatja meg magát az adott cég, mint ahogyan az internetről vagy ismerősökön keresztül megismerhetőek a vállalatok. Sokat elárul a céget képviselők beszédstílusa, magatartása, a potenciális kollégákhoz, azaz hozzátok való hozzáállása, amit egy börzén kiválóan felmérhettek.

Nemcsak az aktuális álláslehetőségekről tájékozódhattok, hanem sok érdekes és hasznos előadáson, tanácsadáson vehettek részt a munkaerőpiaccal, álláskereséssel kapcsolatos témákban. Gyakran az egyes cégek HR-es szakemberei, fejvadászok tartanak előadást a toborzási és kiválasztási folyamatokról, ami fontos információ ahhoz, hogy megfelelően fel tudj készülni egy állásinterjúra.

Van értelme elmennem az állásbörzére, ha még csak első- vagy másodéves vagyok?

Igen. Ha még csak első- vagy másodéves vagy a szakodon, akkor is érdemes elmenni az állásbörzére, hiszen feltérképezheted a leendő szakmádban betölthető munkakörökhöz kapcsolódó elvárásokat. Valójában véleményem szerint ez a nyerő stratégia a munkaerőpiacra való felkészüléshez.

Már első vagy második félévben javaslom a börzéken való aktív részvételt, hiszen nemcsak arról szerezhetsz információkat, hogy milyen nyelvtudással vagy hány év szakmai tapasztalattal lehetsz versenyképes a munkaerőpiacon friss diplomával a kezedben, hanem a tanulmányaid alatt már az itt szerzett információk birtokában specializálódhatsz. Olyan szakirányra mehetsz tovább, olyan kurzusokat válogathatsz össze, amely keresett szaktudást, piacképes végzettséget ad. Így versenyképesebb lehetsz, és lehetőséged lesz magasabb fizetéssel járó pozíció betöltésére, és ami talán még ennél is fontosabb: nagyobb lesz az esély, hogy végzés után azonnal vagy rövid időn belül állást találj. Elsősként vagy másodévesként még időben el tudod dönteni, milyen irányban fejleszd idegennyelv-tudásodat, elsajátíthatod a szaknyelvet a szakterületeden, akár új idegen nyelv megtanulásával. Kialakul benned egy elképzelés arról, milyen területen és milyen céghez érdemes szakmai gyakorlatra elmenni, és tisztában leszel azzal, hogy mi kell ahhoz, hogy felvegyenek gyakornoknak. Akkor is érdemes és szükséges elmenni szakmai gyakorlatra, ha az a tantervedben nem szerepel kötelező tárgyelemként. Ezt különösen azoknak ajánlom, akik olyan szakokon tanulnak, ahol nincs kötelezően előírt szakmai gyakorlat, például a bölcsészek esetében. Én is bölcsészként kerültem a Mercedes-hez, és rengeteget tanultam az ott töltött idő alatt.

Félévről félévre mindig érdemes elmenni az állásbörzére, és szépen kirajzolódik majd, milyen elvárásoknak is kell megfelelned. Érdemes nemcsak a helyi börzére, hanem a budapesti nagy rendezvényekre is ellátogatni, hiszen ott valószínűleg más lehetőségekkel és elvárásokkal fogsz találkozni. A profik így csinálják. Jól átgondolt, megtervezett karrierutat építenek fel, és mindent elkövetnek, hogy elérjék céljukat. Ezzel a módszerrel elkerülhető a frissdiplomás munkanélküliség. Ha elég korán elkezdesz állásbörzékre járni, hamar fény derülhet arra is, hogy talán arra a végzettségre nincs megfelelő igény, amit az éppen aktuális szakod elvégzése után megkapsz. Ha ezt idejében felismered, könnyen válthatsz szakot, aktuális tanulmányaid mellett elkezdhetsz egy másik szakot, akár levelező képzés keretében, hogy piacképes diplomát szerezz.

Nem túl késő végzősként állásbörzére menni?

Semmiképpen sem túl késő. Ha éppen a finisben vagy, a szakdolgozatodat írod, és már a záróvizsgádra készülsz, mindenképpen érdemes ellátogatni a börzékre. Igen, akár többre is, hiszen az egyes karriernapokon a különböző helyszíneken nem ugyanazokkal a kiállító cégekkel találkozol. Ezek a rendezvények ugyanis elsősorban a regionális álláspiac kínálati oldalát tükrözik, tehát nem ugyanazok a cégek lesznek jelen standjukkal a szegedi állásbörzén, mint a hvg-s vagy műegyetemi börzén. Ha épp abban a félévben, vagy a rákövetkező szemeszterben diplomázol, lehet, hogy már állást is kapsz, hiszen a hiányszakmákban minél előbb lecsapnak a cégek a jó szakemberjelöltekre. De akár szakmai gyakorlatra (trainee programba) és discover programokba is felvételt nyerhetsz egy céghez. Ne szalaszd el ezt a lehetőséget.

Van értelme állásbörzére menni, ha már van állásom, és váltani szeretnék?

Ebben az esetben mindenki más álláskeresési technikákra és módszerekre esküszik. De akkor is hasznos lehet a börzén részt venni, ha már van állásod, hiszen tájékozódhatsz az új lehetőségekről, munkaerőpiaci trendekről, munkáltatói elvárásokról, és nem utolsó sorban a versenytársaid kvalitásairól. Hiszen ha valaki évek óta dolgozik, nem biztos, hogy rendelkezik elegendő és releváns információval ahhoz, hogy gyorsan tudjon munkahelyet váltani egy újabb álláskeresési ciklus során. Személyesen beszélhetsz a kiállító cégeket képviselő munkatársakkal. Az állásbörzére való ellátogatással tehát csak nyerhetsz.