Mik a magánóra előnyei a nyelviskolai csoportos oktatással szemben?

Mindenki tisztában van vele, hogy a csoportos és az egyéni nyelvtanulás merőben más. Mi most összeszedtük a tanítványaim által legtöbbször említett érveket a magán nyelvórák mellett. Nézzük, szerintük miért jó magántanártól németet tanulni!

 1. Csak rád figyel a tanár.
  Nem oszlik meg a figyelme, így sokkal gyorsabban fejlődsz. Ezenkívül muszáj megszólalnod, nem bújhatsz el, mint egy csoportos órán, hogy „majd csak nem szólítanak fel, és ma is megúszom”. Hiszen teher alatt nő a pálma. Beszélni kell. Mivel minden figyelem rád irányul, többet is kell dolgoznod az órán, mint egy csoportos nyelvtanfolyam során.
 2. Neked is csak a tanárra kell figyelned, nincs zavaró tényező. Így azonnal kérdezhetsz, ha valamit nem értesz.
 3. Egyéni vagy csoportos német nyelvoktatásCsak akkor megyünk tovább az anyaggal, ha megértetted az adott anyagrészt. Annyiszor magyarázom el, ahányszor szükséges. Nincs tanterv, amivel rohanni kell, hogy tartsuk a kijelölt tempót. Itt te diktálod a tempót. Nem akkor van vége a tanfolyamnak, amikor elérkeztünk a 60. órához, hanem akkor, amikor felkészültél a rád váró megmérettetésre.
 4. Akkor jössz órára, amikor neked jó. Nem esel be munka vagy suli után hulla fáradtan a nyelvórára, és közben leragad a szemed, ami tudjuk, hogy nem sokat ér.
 5. Nem kurzuskönyvből tanulunk, amelyekről mindenki tudja, hogy 3-4 éves oktatásra vannak tervezve. Olyan magyar nyelven írt nyelvtan könyvből tanulunk, amely a német nyelvet humoros stílusban, alaposan magyarázza el. A szóbeli témaköröket pedig olyan könyvből vesszük át, amely a témákat kollokációk (szókapcsolatok) használatán alapuló személetben tárgyalja, mert így valóban olyan szókincset szerzel, amely németes, és nem a magyar mondandónk kényszeredett tükörfordítása, amitől az anyanyelvűeket kirázza a hideg, és esetleg félreértenek minket.
 6. Ehhez arra is szükség van sokszor, hogy a magyar nyelvtani alapismereteket is átvegyük. Hiszen hogy értsünk meg egy idegen nyelvet, ha az anyanyelvünket sem értjük igazán? Ezután lesz egy jó viszonyítási alap, és megnézzük, miben más vagy hasonló a német a magyarhoz képest.
 7. A német nyelv logikáját keressük, amivel a nyelv működésének megértése a cél. Nem nyelvtani szabályokat magolunk. A német nyelvben ugyanis minden nyelvtani jelenségre van logikus magyarázat, ami a tanár részéről megfelelő nyelvészeti tudást igényel.
 8. Itt nem csak néhány, nagyon közkedvelt nyelvvizsga típusra készülhetsz fel, hanem a céljaidnak, szakmai irányultságodnak megfelelően bármely típusra.
 9. Szinte bármilyen témával foglalkozhatunk, nem kell leragadnunk a szokványos nyelvvizsga témaköröknél.
 10. A magánórák keretében arra is lehetőség van, hogy segítséget kérj abban, hogy a teljes álláspályázati folyamatodat menedzseljük: önéletrajz és motivációs levél írása, ha kell fordítása, felkészülés a cégből németül, német nyelvű állásinterjú tréning.