Miért jó SSC-nél dolgozni, és mi kell ahhoz, hogy felvegyenek?

Az idegen nyelveket jól beszélő diplomások számára jó lehetőséget jelent az SSC szektor, mivel ezeknél a cégeknél általában magas a fizetés. Még egy fiatal pályakezdő frissdiplomás is eléri a havi bruttó 300-350 ezer Ft-os bért.

Az SSC-k (Shared Service Center) szolgáltató központok, amelyek a multinacionális nagyvállalatok olyan operatív feladatait látják el, mint pl. a beszerzés, a számvitel, az ügyfélszolgálat, az IT szolgáltatások, HR feladatok, a bérszámfejtés, a sales tranzakciók. A multinacionális vállalat szempontjából költségcsökkentést jelent, ha ezeket a tevékenységeket egy szolgáltató központ végzi helyette, és mivel gyakorlatilag kiszervezi ezeket a feladatokat, a támogató funkciók minősége is jobb lesz, hiszen ezek a szolgáltató központok is cégként működnek, és csak ezekkel a tevékenységekkel foglalkoznak, tehát speciális tudás halmozódik fel az SSC-kben. A szolgáltató központok általában ott létesülnek, ahol megfelelő a közlekedési, a logisztikai, az IT- és a telekommunikációs infrastruktúra, és rendelkezésre áll a magasan képzett, több idegen nyelvet beszélő, elsősorban diplomás munkaerő. Az egyes szolgáltató központok az adott multinacionális vállalat leányvállalatainak működését segítik. De vannak olyan SSC-k, amelyek más cégeknek dolgoznak. A kifejezetten üzleti funkciókat ellátó szolgáltató központok, a BSC-k (Business Service Center) pénzügyi, számviteli és beszerzési feladatokat látnak el.

Mivel ezen komplex tevékenységek elvégzéséhez nemcsak szaktudás, hanem idegennyelv-tudás is szükséges, ezek a cégek széleskörűen és magasan képzett, diplomával rendelkező, több nyelven beszélő munkavállalókat keresnek. Ehhez pedig az elvárásokkal arányos, az átlagfizetésnél magasabb javadalmazás társul.

A jó fizetés mellett szakmai fejlődési lehetőséget is kínálnak ezek a munkahelyek, hiszen sok szakmai és nyelvi tréningen részt vehetnek a munkavállalóik. Ráadásul cégen belül is van lehetőség váltani, mert ezeknek a vállalatoknak jól felépített karrierprogramjuk van. Az SSC-k fiatal, frissdiplomás szakembereket is szívesen alkalmaznak, és az új kihívásoktól sem kell félni, mert a szerződés aláírása után biztosítják a betanulást.

 

Közgazdászokat, IT szakembereket és bölcsészeket vesznek fel. A közgazdászok rendelkeznek a megfelelő gazdasági ismeretekkel, az informatikai végzettséggel rendelkezők pedig az IT folyamatok ellátásához szükséges szaktudással. Mindkét szakterületen diplomát szerzettekre igaz, hogy jól beszélnek legalább egy idegen nyelvet is. A bölcsészek jellemzően széleskörűen képzettek, idegen nyelveket is beszélnek, főleg a nyelvszakosoknak vannak komoly esélyeik. A bölcsészek a kommunikációs területeken, az ügyfélszolgálati tevékenységekben jól teljesítenek. Azonban nemcsak a Call Centerekben keresettek a bölcsészek, hanem a könyvelés területén is, ehhez mindössze gazdasági ismeretek megszerzésére van szükségük.

Ha azonban valaki vezető pozíciót szeretne betölteni, akkor nem elegendő a szaktudás és egy idegen nyelv felsőfokú ismerete. A magasabb pozíciókban legalább két idegen nyelven kell felsőfokon beszélni, és 2-5 év releváns szakmai tapasztalatra is szükség van a munkakör betöltéséhez.

Magyarországon egyre több SSC működik, és már nemcsak az egyetemeken, hanem a középiskolai oktatásban is indítottak az intézmények speciális képzéseket, hogy kiszolgálják ezeknek a cégeknek a munkaerőpiaci igényeit.

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának hallgatói 2 szemeszteren keresztül hallgathatnak SSC-specifikus kurzusokat, amelyek főleg a vezetésszervezésre és a folyamatmenedzsmentre készítenek fel, de a stresszkezelést is elsajátíthatják. Az ún. soft skillek fejlesztését célzó tréningeken is részt vehetnek a hallgatók, mivel ezek a készségek szerepet játszanak a kreativitásban és abban, hogy a munkavállaló hogyan tud írásban és szóban kommunikálni, beilleszkedni a kollektívába, hogyan képes kezelni a konfliktusokat, mivel lehet motiválni, képes-e a csapatmunkára és az együttműködésre, a problémák megoldására. Azoknak is érdemes látogatni ezeket a kurzusokat, akik marketingesként akarnak elhelyezkedni, mert ezekre a képességekre és készségekre ezen a területen is szükségük lesz. Multinacionális cégeknél is ezek a skillek a létfontosságúak, elég megnézni az álláshirdetéseket: az ott felsorolt elvárásokat szinte már kívülről fújjuk, de a mindennapi munkavégzéshez tényleg rendkívül fontosak ezek a készségek. Ez a szektor dinamikusan bővül, az SSC-knél foglalkoztatott munkavállalók száma az elkövetkezendő években nőni fog.

 

BP SSC

Szegeden a British Petrol szolgáltató központja 2017 szeptemberében nyitja meg új irodaházát. Azok a munkavállalók, akik a szegedi irodaházban dolgoznak, már tavasszal megkezdték a munkát a cégnél, de még jelenleg is számos meghirdetett állást lehet megpályázni.

Az ehhez szükséges német gazdasági szaknyelvi tudást megszerezheted, valamint az idegen nyelvű prezentációs készségedet is fejlesztheted Szegeden német magánórák keretében egy olyan közgazdász és tolmács tanárnál, aki rendelkezik német autóipari multinacionális céges tapasztalattal is. Ráadásul az első óra ingyenes.