Kell-e félnem a Skype-os nyelvórától?

Röviden: nem. Na, de miért nem?

Skype nyelvóraNem vagy egyedül, ha te is idegenkedsz ettől a lehetőségtől. Sok tanítványomnál tapasztalom azt, hogy amikor felajánlom nekik, hogy Skype-on is járhatnak órára, azaz webináriumra, egyből elutasítják a lehetőséget, és ragaszkodnak a személyes órákhoz, mert idegenkednek, félnek a Skype óráktól. Viszont ez a probléma oda vezet, hogy ha egyetemi tanulmányaik vagy munkavállalás miatt elköltöznek egy másik városba, a hazalátogatás idejére időzítik a nyelvórát, így inkább kéthetente tömbösítik az óráikat. Emiatt ritkábban jönnek órára, amivel persze a hatékonyság is csökken, hiszen kéthetente foglalkoznak a némettel, nem néhány naponta veszik elő a tananyagot. Aki pedig nem tud személyesen járni, annak más megoldást kell találnia. Ez a megoldás lehet a Skype-os nyelvóra.

Mikor lehet szükséged Skype nyelvórára?

  • Ha nincs a lakóhelyeden német nyelvtanár, aki vállalná a felkészítésedet.
  • Ha nincs a lakóhelyeden jó némettanár, aki megfelelően felkészítene a nyelvvizsgára.
  • Ha nincs időd elmenni az óra helyszínére, mert minden időd percre pontosan be van osztva.
  • Ha kényelmes típus vagy, és inkább otthonról tanulnál.
  • Ha külföldön élsz és dolgozol, de még nehezen megy a német, mert még nem megfelelő a nyelvtudásod. Hiába beszélnek németül a munkahelyeden, nem érted meg tökéletesen, így nehéz a mindennapi munkahelyi kommunikáció. Netán még nyelviskolába is jársz külföldön, ahol mindent németül magyaráznak el nyelvtanból, mégis jobb lenne inkább az anyanyelveden megérteni a nyelvtant, és egy magyar anyanyelvű némettanártól megkérdezni, amit nem értesz.
  • Ha már próbáltad a Skype órát, de a tanárod még nem volt elég rutinos, ezért nem volt jó élmény a webes óra. Érdemes tehát még egy esélyt adni a netes órának, mert egy olyan oktató, aki már régóta tart online órákat, tudja, milyen nehézségek adódhatnak, és előre felkészül ezekre.

Te mennyire idegenkedsz a Skype-os nyelvórától?

Szavazás eredménye

Betöltés ... Betöltés ...

Szavazások megtekintése


Mégis milyen egy Skype óra?

Természetesen egy Skype-os óra más, mint a személyes óra. Nézzük, miben térnek el egymástól.

1. A Skype óra főképp technikai feltételek biztosítását követeli meg.

Azaz szükséged lesz:

  • gyors, stabil (vezetékes) internetkapcsolatra (min. 10 Mbit/sec),
  • mikrofonos webkamerára,
  • egy megbízhatóan működő asztali számítógépre/laptopra/tabletre vagy a (feltöltött) okosmobilodra és
  • csendes, stresszmentes környezetre, hogy halljuk egymást.

2. Ha ezek megvannak, akkor pedig az alábbi előnyöket élvezheted.

Jegyzetelned nem kell, csak figyelned, és elektronikus jegyzetet kapsz. A jegyzetet ugyanis én készítem az óra közben. Az órákon folyamatosan látod, amit jegyzetelek, így olyan, mintha egy táblára írnék. Neked pedig két dolgod van: figyelni és kérdezni. Az óra végén pedig tökéletesítem a dokumentumformázást, ellenőrzöm az esetleges elgépeléseket, és legkésőbb este 20.30-ig e-mailben megkapod a legépelt órai jegyzetet.

3. Minden segédanyagot elektronikusan megkapsz a készüléshez.

4. Kényelmes, hiszen ki sem kell mozdulnod otthonról, csak leülsz a számítógéped elé, és már kezdheted is a tanulást.

5. Időt takarítasz meg az online nyelvórákkal. Ha szoros az időbeosztásod, és még annyi időd sincs, hogy elmenj egy személyes órára, akkor is megoldást jelent az online óra. Van olyan tanítványom is, aki egy városban lakik velem, mégis Skype órákat vesz, mert nincs ideje eljönni az órára a munkarendje miatt.

6. Nem kell buszoznod, villamosoznod vagy gyalogolnod az óra helyszínére, hanem a kanapédon ülve tanulhatsz. Az óra után pedig azonnal hozzáfoghatsz a teendőidhez.

7. Az online nyelvóra további előnye, hogy akkor is igénybe veheted a magyar nyelvű német nyelvoktatást, ha már külföldön élsz, de úgy érzed, a nyelvtudásod még nem éri el a megfelelő szintet, és jó lenne magyar anyanyelvű tanártól tanulni a németet.

8. A Skype nyelvóra segítségével megtarthatod jól bevált nyelvtanárodat, akkor is, ha másik városban élsz, netán a világ másik végén külföldön dolgozol, és folytatni szeretnéd a német tanulást. Ma már nem kell lemondanod arról, hogy tőle tanulhass továbbra is, ha egyszer végre már rátaláltál a megfelelő tudással és a tanulási stílusodhoz passzoló módszerrel tanító tanárra. A földrajzi távolság többé nem akadály. A tanárod, akiben megbízol, végigkíséri a karrieredet egészen addig, amíg neked szükséged van rá.

9. Influenzaszezonban kifejezetten javasolt az online nyelvóra, hiszen nem kapod el a tanárodtól a bacikat, és te sem fertőzöd meg őt. J

10. Nem kell készpénzt felvenned óra előtt, mert a Skype óra fizetése mindig átutalással történik.

11. Nem kell többet készülnöd a Skype-os órára, mint egy személyes órára, mert az online óra inkább a tanárodtól igényel alaposabb felkészülést és technikai ismereteket.

12. Azt azért le kell szögezni, hogy a személyes óra mindig is jobb marad, mint egy webinárium, hiszen a személyes órákon fizikailag is melletted ül a tanár, amihez mindenki jobban ragaszkodik. Ez természetes igény, mert az emberi kommunikáció velejárója. De a mai kor technológiai fejlettsége mellett ez egyre kevésbé érezhető hátránynak. Hiszen ha rutinos a tanárod, és tudja, mi az, amitől az emberek tartanak az online nyelvórával kapcsolatban, akkor erre előre készül, és megelőzi a lehetséges problémákat. Így biztos lehetsz benne, hogy ugyanolyan minőségű órát kapsz a weben, mint személyesen. Az első óra végére pedig már fel sem fog tűnni, hogy netes órád volt.

Ha még mindig vannak kételyeid, akkor próbáld ki ingyenesen a Skype órámat. Nem veszíthetsz semmit, legfeljebb 1 óra hosszát.

JELENTKEZÉS INGYENES NÉMET PRÓBAÓRÁRA

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.